tiistai 10. huhtikuuta 2012

Mitä takalle tapahtui pääsiäisenä??

No, se sai kuorrutuksen.. Vesitakka on herättänyt jonkin verran kiinnostusta ja hyvä niin. Nykymääräysten mukaisissa rakennuksissa alkaa olemaan jo varsin paksut eristeet ja ns. perinteinen takka saattaa helposti lämmittää yksittäistä huonetta liikaa lukuun ottamatta tiukimpia pakkaspäiviä. Vesitakasta (riippuen mallista) ilmaan tuleva lämpö on varsin vähäistä ja suurin osa kerätään hallitusti veteen, josta lämpö saadaan jaettua tasaisesti koko rakennukseen.


Kuvassa takka sellaisena kuin se toimitetaan, ainoastaan putkivedot ovat extraa. Lisäksi toisessa paketissa tulee kiviä, joilla sisäosa vuorataan siistin näköiseksi. Kivet toimivat myös pienenä eristeenä sytytysvaiheessa, jolloin ne estävät vettä jäähdyttämästä syttyvää tulta. Kuvassa näkyvistä eristetyistä (mustat) putkista toinen tuo viileämpää vettä takalle ja toinen kuljettaa lämmenneen veden varaajaan. Alussa takka pyörittää oman säiliön vettä ympäri ja lämmittää sen sovittuun lämpöön. Kun vesi on saavuttanut riittävän lämpötilan alkaa laitteisto automaattisesti siirtämään kuumaa vettä lämminvesivaraajan yläosaan ja vastaavasti ottamaan varaajan alaosasta viileämpää vettä tilalle. Varaaja on kooltaan 1000 litraa, jotta takkaa voi poltella pidempään kerralla ja toisaalta mitä suurempi varaaja sen pidempään siitä riittää lämpöä, kun se on täyteen varattu (lämmitetty). Varaajassa oleva iso vesimäärä kiertää vesitakan lisäksi myös lattialämmitys putkissa. Varsinainen hanoista tuleva lämmin käyttövesi kiertää omassa kierukassaan varaajan suuren vesimassan seassa. Vesi menee kylmänä alareunasta sisään ja tulee lämmenneenä yläreunasta hanoille. Akvatermin Solar varaajista löytyy vakiona aurinkokierukka, jolloin auringosta saatavaa lämpöä voi hyödyntää varaajan veden lämmittämiseen takan ohella ilman, että varaajaan pitää tehdä muutoksia. Meille laitettiin kaksi eristettyä kupariputkea menemään yläpohjan eristekerroksen läpi varaukseksi, jos vaikka jonain päivänä saisimme aurinkopaneelit. Paneelit toimisivat hyvänä vastapainona talviselle takan poltolle!

Kuvassa näkyvät kupariputken toimivat varojärjestelmänä. Jos takkaa poltetaan liikaa tai jokin muu estää veden normaalin kierron voi takan vesi ylikuumentua. Hoxter takassa on vakiovarusteena kiehunnanestoventtiili, joka ylikuumentuessaan päästää kylmän vesijohtoveden virtaamaan takan läpi jäähdyttäen sen. Vesi johdetaan lopuksi viemäriin. Putket kurvaavat takan vasemmalta puolelta kodinhoitohuoneen kyljessä olevaan tekniseen tilaan.





Vesitakat vaativat erikseen tehtävät kuoret. Ne voi tehdä metalliputkesta ja sementtilevystä tai sitten harkoista kuten me teimme. Oikeastaan kuoresta tulee sekoitus: Siporex harkkoja, luukun päälle tehtiin muotissa valettu betonipalkki ja alaosaan käytämme palan Luja-levyä... Liitos harkkohormiin tehtiin Linnatulesta hommatuilla valmiilla metalliputkilla. Putkisarjasta löytyy valmis liitoskappale harkkohormiin, suorat palat sekä moneen suuntaan vääntyvä kulmaputki. Valmiilla osilla työ oli varsin helppo tehdä ja osat liittyivät luotettavasti toisiinsa. ainoastaan suorat kappaleet piti rälläköidä oikeaan mittaan.

 Levyn kappaleen laiton jälkeen tämä komeus pitäisi vielä laatoittaa tai toisena vaihtoehtona tasoitus + maalaus. Kuvassa näkyy myös ns. työhuoneen lasipariovi, joka tilattiin Rakentajan Sarokkaalta. Ovi tilattin hieman normaalia korkeampana, 2300 mm, jotta saatiin lisää avaruutta ja tilan tuntua. Lattian laminaatit on pääosin asennettu. Ainoastaan takan alue on jätetty laittamatta. (Toni)

1 kommentti: